FIETSFEEST

foto Kiki Norbruis

Door Kiki Norbruis
April 2019

De Amstel Gold Race was voor heel Nederland een sportief hoogtepunt. Wat hebben we genoten van Van der Poel, die in heuvelachtig Limburg – de streek die hij het best kent – uit kansloze positie goud binnen sleept. Prachtig. Zelf heb ik een andere herinnering aan dat parcours. Met tropische weersomstandigheden rolde ik datzelfde weekend met 15.000 andere traptoeristen over diezelfde finish. Wel een andere afstand en dus anders afzien.

Zenuwachtig en misselijk ga je van start. Iets te veel ontbeten? Waarschijnlijk ben je bang voor de hongerklop. Nadat je de eerste kilometers in de benen hebt begint het echt: de Geulhemmerberg. Dat gaat aardig. Niet veel later heb je weer een piekmoment te pakken. Na die hoogtemeters rol je zonder veel inspanning tussen de bananenschillen naar beneden. Maasberg, Adsteeg. Even schakelen. Zolang je in het juiste verzet zit hoef je je niet echt te in te zetten, vertel je jezelf stoer. Zo duw je de racefiets die onder je billen geplakt zit beheerst de berg op. Heb ik te vroeg gepiekt of is dit een fata morgana van de fietsfanaat?

 

“Is dit wel de juiste route? Komt er nog een waterstop? Wie zei dat dit leuk was? Waar is de finish? Zadelpijn. Zweetreet. Zonnesteek. “

Na een korte plaspauze kruip je in een beduidend trager tempo nog een aantal bergen op. Ietwat ongecontroleerd glij je in een rotgang de berg af. Even energie sparen en dan volgt een moment van twijfel. Wat doe ik hier? Is dit wel de juiste route? Komt er nog een waterstop? Wie zei dat dit leuk was? Waar is de finish? Zadelpijn. Zweetreet. Zonnesteek. Uiteindelijk kom je via zo’n vals-plat-waar-is-de-top-van-de-helling heuvel bij laatste uitdaging aan: De Cauberg. Je geeft alles en ziet de finish. Het moment om eindelijk écht uit je zadel te komen is daar. Even uitwaaien en zwaaien.

Met een overwinningspils in mijn hand realiseer ik ineens dat zo’n toertocht in Limburg verdomd veel op carnaval lijkt. De voorpret althans. Je poetst je fiets alsof het een praalwagen is en kiest je pakje met precisie. Hoe extravaganter de uitdossing, hoe groter het applaus. Die voorbereiding, dat is net carnaval. En die tocht? Wanneer ga je nou met een groep vrienden in felgekleurde polonaise de berg op? Ja, die feeststoet lijkt op carnaval. Ook qua mentaliteit lijken een toertocht en carnaval verdomd veel op elkaar: alles geven en dan de teugels laten vieren. Bij de finish wist ik het echt zeker. Niet alleen de herkenbare zweetlucht gemengd met aroma’s van bier en frituur, maar ook de hossende apenpakjes in een feesttent doen me denken aan het heidense volksfeest. Ja, Limburg maakt van tourfietsen een carnavalsfeest, wel met zweetreet en zadelpijn.

LEES MEer COLUMNS

VALSE START
VALSE START
WEERSTAND
WEERSTAND
UITGECHECKT
GEEN WIJNKENNER
IMPORT PRODUCT
MOBIELE VRIENDSCHAP
PRIKANGST
OPGEKLOPTE LUCHT

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart